Wymienialnia Wiedzy

Nalewka cytrynowa, z miodem

Już dawno planowałem podzielić się przepisem, ale jakoś nie mogłem znaleźć czasu. Dziś jestem wolniejszy, więc do dzieła!

Wersja męska

Przepis będzie na 2 litry pysznego trunku. Potrzebujemy pół kilograma cytryn, litr spirytusu i słoik miodu (konkretnie - ok 10 łyżek stołowych).

Cytryny obieramy (skórka będzie potrzebna - dobrze jest obierać tak, by skórka była w jak najmniejszej liczbie kawałków) i wyciskamy. Ja byłem leniwy więc zamiast wyciskać zmieliłem je blenderem razem z pestkami itp.

Do 2 litrowego słoja wrzucamy tą cytrynową papę (albo sam sok, jeśli były wyciskane a nie mielone) i dolewamy litr spirytusu. Potem dokładamy ok 10 łyżej stołowych miodu. Dokładamy też skórki z cytryny. Dopełniamy to dobrą, niegazowaną wodą mineralną.

Po tygodniu wyciągamy skórki. Ja w tym momencie przecedziłem całość, żeby pozbyć się tego cytrynowego "purée".

Czekamy jeszcze miesiąc i możemy spożywać ;) Ogólnie trunek ma moc wódki (a nawet 10% lepszą) ale wchodzi cudnie! Ma dużo witaminy C i cukrów (glukozy i fruktozy) oraz czysty alkohol, a nie żadne gatunkowe wynalazki. Dzięki temu szansa na kaca jest znacznie mniejsza niż w przypadku gatunkowych wódek.

Wersja kobieca

Dla kobiet można zrobić słabszą wersję. Ja tej naleweczki zrobiłem 4 litry z których 2 poszły w wydaniu 50%, a pozostałe 2 rozcieńczyłem 1:1 wodą z miodem i cytryną. Dokładnych ilości miodu i cytryny niestety nie podam, bo dawałem "na oko" i teraz nie jestem w stanie tego odtworzyć.

Kategorie: Ogólne
Tagi: nalewka cytrynówka miód alkohol
27 czerwca 2009, 11:38:02
Trackback

Komentarze

Pestek lepiej nie dawać. oddają do nalewu dożo goryczki, skórki tylko czyste i wyszorowane koniecznie bez albedo

Jar (link do komentarza) 11 maja 2010, 18:29:43

Jutro spróbuje się do tego zabrać. Ps. bardzo smaczny czas oczekiwania jak na nalewkę :D:D

Miki (link do komentarza) 14 sierpnia 2010, 22:11:38

Niestety szybko znika ;)

Radek (link do komentarza) 16 sierpnia 2010, 08:39:54

czy miód należy rozpuścić czy tylko dodac ?

janek (link do komentarza) 13 lutego 2011, 17:02:38

Ja robię inaczej- wyciskam sok z 8cytryn i zalewam litrem spirytusu,dodaję skórkę z 1 cytryny (cieniutką ,bez albedo) a po 24 godzinach łączę z 1,5 l butlą wody źródlanej posłodzonej 10 łyżkami miodu. Po tygodniu można degustować!

nastiwka (link do komentarza) 24 lipca 2011, 18:20:36

Wlasnie, czy miod nalezy rozmpusic czy tylko dodac?

MIETEK (link do komentarza) 16 lipca 2012, 12:52:09

ja rozpuszczam i jest OK, ale być może, może być lepiej?

Radek (link do komentarza) 16 lipca 2012, 18:11:18

Musisz się zalogować, jeśli chcesz dodać komentarz.